Олег Поляк: «Ми, як український банк-партнер, реально оцінюємо ситуацію і продовжуємо кредитування підприємств»
19.08.2022

Олег Поляк: «Ми, як український банк-партнер, реально оцінюємо ситуацію і продовжуємо кредитування підприємств»

Олег Поляк: «Ми, як український банк-партнер, реально оцінюємо ситуацію і продовжуємо кредитування підприємств»

Про реальну ставку на кредити для підприємців, види забезпечення кредитів та основні інструменти фінансування у період війни розповіли банкіри під час круглого столу «Кредити бізнесу: хто і кому може видавати фінансування під час війни», організованого «Фінансовим клубом».

«Підтримка бізнесу та надання фінансування наразі залишається одним із головних пріоритетів для ТАСКОМБАНКУ, адже працююча економіка – основна складова перемоги та надійна основа для відновлення країни», — вважає заступник голови правління ТАСКОМБАНКУ Олег Поляк. Банкір переконаний, що нині надзвичайно важливо реально оцінювати ситуацію, вивчати роботу бізнесу та бути в першу чергу партнером для свого клієнта. «Коли банк, як партнер, розуміє бізнес-модель клієнта і бачить, що власник бізнесу не тікає, а на місті розробляє план розвитку свого бізнесу, то банк-партнер повинен сісти за стіл перемовин і надавати нові кредити», – переконаний Олег Поляк.

Про особливості кредитування у воєнний час

«З початком війни перед нами постав виклик –зберегти безперебійну роботу Банку та підтримати всіх наших клієнтів. Наші менеджери з першого дня війни були на зв’язку зі своїми клієнтами, з’ясовували ситуацію з кожним з урахуванням усіх обставин бізнесу і пропонували ефективні рішення для обслуговування клієнтських рахунків та кредитів, проводили реструктуризацію. Таким чином, клієнти змогли вчасно здійснювати платежі, сплачувати рахунки, видати зарплати та вести фінансову діяльність. І за місяці війни ми налагодили безперебійну комунікацію з клієнтами, оперативно пропонуючи найбільш зручні для кожного клієнта види фінансування - овердрафт, факторинг, лізинг, кредит під депозит або під заставу ОВДП», – зазначив Олег Поляк.

Про реальну відсоткову ставку по кредитах

«Ми більше орієнтуємося на реальну відсоткову ставку на ринку – 25-27%, на індикатор овернайт – 23%. Головне, щоб клієнт розумів відсоткову ставку і свої бізнес-процеси, і вартість продукції адаптував під реалії. Є пропозиції програми «5-7-9%», а є реальні відсоткові ставки, і ми більше орієнтуємося на реальну відсоткову ставку», – прокоментував розмір відсоткової ставки за кредитами для бізнесу Заступник Голови Правління ТАСКОМБАНКУ Олег Поляк.

Зросли вимоги банків до кредитної застави

«Там, де немає доступу до застави, ми приймаємо 100-відсотковий резерв. Реально оцінюємо ситуацію. А там, де маємо доступ, обов’язково робимо моніторинг. Зміни стосуються і нових кредитів. Стосовно рухомих застав переважно використовується лізинг, а стосовно класичної застави клієнти пропонують ОВДП. Тому що нерухомість складно оцінити, скільки вона реально коштує. І ми більше бачимо спрямування попиту на ОВДП або лізинг як інструмент заставного кредитування», - констатує банкір. Серед цікавих інструментів він також назвав пропозиції від Експортно-кредитного агентства.

Який сектор економіки найбільше потребує фінансування?

«Попит є з боку торгівлі, логістичних компаній. З’являються інвестиційні проєкти будівництва житла біля Києва, на заході країни. Ми бачимо попит на це і фінансуємо. Але більше все-таки торгівля – короткі обігові кошти, – зазначив Олег Поляк. — Терміни кредитування зменшилися: це кредити на три місяці, овердрафти, факторинг».

За матеріалами Фінансового клубу

0 800 503 580Дзвінки в межах України безкоштовні