Депозити залишаються зрозумілою альтернативою інвестуванню
20.05.2022

Депозити залишаються зрозумілою альтернативою інвестуванню

Депозити залишаються зрозумілою альтернативою інвестуванню

Про це повідомив Заступник Голови Правління ТАСКОМБАНКУ Артур Муравицький під час круглого столу «Як зберегти та примножити заощадження в умовах воєнного стану», проведеного «Фінансовим клубом».

Обговорюючи поточну ситуацію на ринку депозитів, банкіри зазначили, що депозитні ставки після початку війни знижувалися у всіх банках у кілька етапів, проте наразі падіння ставок припинилося. Депозити залишаються зрозумілою альтернативою інвестуванню.

«Ставки за депозитами в перші місяці воєнних дій знаходилися в тренді зниження. Ставки знизилися з двозначних – практично більшість ринку пропонувала 10-11%, а десь 8-9%, до однозначних у 5-6% за річні депозити в гривні», – розповів заступник Голови Правління ТАСКОМБАНКУ Артур Муравицький.

Банкір пояснює зниження ставок впливом одразу кількох факторів. «Банківська система ліквідна і додаткові кошти не потрібні, тому що практично зупинилося кредитування: корпоративний сектор кредитується банками лише трішки, – зазначив банкір. – Корпоративне кредитування завжди здійснювалося за мінімальними ставками, тому тренду для зростання депозитних ставок немає. З іншого боку – це «економіка» банків, які знаходяться в ситуації тих чи інших кредитних канікул, коли клієнти не платять відсотки за кредитами», - підкреслив Артур Муравицький.

В нинішніх умовах вкладникам не варто розраховувати, що депозитна ставка компенсує інфляційне знецінення гривні. «Зараз просто немає об’єктивних причин у банків – ні економічних, ні по ліквідності, щоб платити високі ставки за депозитами. Це реалії воєнного часу», – зазначив Артур Муравицький.

Проте ситуація може змінитися вже протягом кількох наступних місяців, вважає Артур Муравицький. “Ми очікуємо, що ставки за депозитами для населення почнуть зростати через три-чотири місяці”, - прогнозує заступник Голови Правління ТАСКОМБАНКУ.

Ще одна приємна тенденція в тому, що клієнти розуміють: кожна депозитна гривня - це підтримка економіки нашої країни та банківської системи зокрема. Під час вибору Банку для розміщення депозиту, вкладники орієнтуються на надійність банківської установи та можливість доступу до коштів. Наразі саме ці фактори є важливішими, ніж дохідність.

Відповідаючи на питання: “куди вигідніше інвестувати?” Учасники круглого столу погодилися, що купівля військових облігацій стала вигідною альтернативою депозитам, але не для всіх клієнтів.

«Плюси очевидні – більша дохідність, також людина підтримує державу і армію. Але є й певні стримуючі фактори. Перший – це складніший інструмент для клієнтів, особливо з невеликим тікетом. Тому поки що ці речі популярні для преміального сегменту. І непопулярні для клієнтів із невеликими сумами вкладів», – сказав Артур Муравицький.

0 800 503 580Дзвінки в межах України безкоштовні