ТАСКОМБАНК та фінтех компанія Bitt запускають пілотний проєкт електронних грошей на блокчейні Stellar
15.12.2021

ТАСКОМБАНК та фінтех компанія Bitt запускають пілотний проєкт електронних грошей на блокчейні Stellar

ТАСКОМБАНК та фінтех компанія Bitt запускають пілотний проєкт електронних грошей на блокчейні Stellar

Проєкт реалізується під наглядом Національного банку України та за підтримки Міністерства цифрової трансформації. Його мета — надати можливість Нацбанку проаналізувати потенціал використання блокчейн-технології при випуску е-гривні.

У рамках пілотного проєкту об’єднана команда досліджуватиме використання електронних грошей для програмованих виплат заробітної плати співробітникам ДП «Дія», проведення p2p платежів та розрахунків з мерчантами.

Для українців електронна гривня може суттєво здешевити грошові транзакції та посилити безпеку особистих фінансів.

«Проєкт послужить технологічною основою для емісії електронних грошей і є важливим драйвером інновацій платіжно-фінансової інфраструктури в Україні», — зазначив заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков.

Голова Правління ТАСКОМБАНКУ Володимир Дубєй наголосив, що такі напрацювання дозволять об'єднати традиційну банківську систему з платіжною інфраструктурою на основі блокчейну та створити екосистему, яка включатиме повний спектр банківських продуктів та операцій з електронними грошима на блокчейні Stellar.

Браян Попелка, генеральний директор Bitt, відзначив: «Bitt забезпечить ТАСКМОБАНК всіма технологіями, необхідними для безпечного випуску, зберігання, розповсюдження та погашення електронних грошей на блокчейні. Ми бачимо великий потенціал електронних грошей та різноманітні варіанти їх використання, що принесуть користь Україні та за її межами».

«Ми раді, що ТАСКОМБАНК і Bitt вибрали блокчейн Stellar для цього новаторського пілотного проєкту», — зазначила виконавча директорка Stellar Development Foundation Денель Діксон.

Проєкт буде побудовано відповідно до чинного законодавства України про електронні гроші. Очікується, що закон про платіжні послуги, який регулюватиме обіг цифрових грошей та майбутню емісію цифрової валюти під егідою Національного Банку України, набуде чинності у 2022 році.

0 800 503 580Дзвінки в межах України безкоштовні