«Факторинг: як відновити обіговий капітал без залучення кредитів»
12.05.2022

«Факторинг: як відновити обіговий капітал без залучення кредитів»

«Факторинг: як відновити обіговий капітал без залучення кредитів»

Банкіри визначили перспективні напрямки факторингу та обговорили ситуацію на ринку під час круглого столу, проведеного «Фінансовим Клубом».

«Факторинг може бути одним із пріоритетних напрямків фінансових послуг на найближчий період, особливо під час відновлення економіки. Тому що якраз торгівля – це двигун процесів відновлення економіки. І тому в цих важливих програмах рівня плану Маршалла факторинг може зайняти суттєву ланку, якщо будуть внесені зміни, які зараз напрацьовуються НБУ у співпраці з ринком і представниками асоціації», – заявив начальник управління нагляду за фінансовими компаніями департаменту нагляду за ринком небанківських фінансових послуг НБУ Олександр Залєтов.

Минулого року ринок факторингу мав найбільший приріст за останні п’ять років - 67%, портфель факторингу на кінець 2021 року по всій банківський системі склав 6,2 млрд грн. З початком війни обсяги впали, адже факторинг потребує постійно поновлюваного торговельного потоку.

Олександр Крук, директор департаменту торговельного фінансування та факторингових операцій ТАСКОМБАНКУ, що входить до п’ятірки лідерів ринку, відзначив, що ринок факторингу останніми місяцями «дуже зменшився». «Для банків настав час простроченої заборгованості дебіторів зі зрозумілих причин військової агресії. І тому, як і ми, багато банків сконцентрувалися на зборі відсотків та боргів за існуючими зобов’язаннями. Там, де можна було реструктуризувати – проводилися реструктуризації. Банки зайняли позицію вичікування щодо факторингових операцій, оскільки вони носили бланковий характер», – сказав Олександр Крук.

«Як і в будь-якій кризі, виникає продукт реструктуризації заборгованості або викупу боргів з дисконтом. Коли є неплатник і є постачальник, якому потрібна ліквідність, і в поставці була закладена маржа, то можна було б зробити не класичний факторинг, а квазіколекшн, реструктуризуючи і викуповуючи борг з дисконтом. За умови, що і банк, і дебітор розуміють, як він буде розраховуватися за поставлену продукцію», – розповів Олександр Крук.

Для зменшення ризиків банкір радить забезпечити факторинг ліквідного товару саме цим товаром. «Цікавим є весь спектр товарів народного вжитку, які є ліквідні. Це може бути як агропродукція, так і цементна продукція, арматура. Те, що користується загальним попитом», – розповів він.

Банкіри переконані, що факторинг може допомогти торговельним мережам вирішити проблему нестачі обігових коштів у цей непростий час. Адже механізм факторингу надає можливість покупцям надалі працювати з відстроченням платежу, а постачальникам отримувати фінансування практично відразу після фактичної поставки товару.

Нині банки хочуть поширити держпідтримку на факторинг. На думку Олександра Крука страховий механізм можна запровадити в рамках Експортно-кредитного агентства (ЕКА). «Ще одна ідея – це дозвіл Експортно-кредитному агентству страхувати ризики, зокрема за банківськими кредитами, і банкам приймати таку страховку від ЕКА в розрахунок ризику. Цього раніше не було. Це може дати підтримку бізнесу», – впевнений Олександр Крук.

За матеріалами Фінансового Клубу

0 800 503 580Дзвінки в межах України безкоштовні