А. Муравицький: «Кредитування населення поступово активізується та відновлюється, а банки розпочинають боротьбу за нових клієнтів»
16.08.2022

А. Муравицький: «Кредитування населення поступово активізується та відновлюється, а банки розпочинають боротьбу за нових клієнтів»

А. Муравицький: «Кредитування населення поступово активізується та відновлюється, а банки розпочинають боротьбу за нових клієнтів»

Банкіри обговорили основні тенденції кредитування населення під час круглого столу «Повернення роздрібного кредитування: особливості воєнного часу», організованого «Фінансовим клубом».

Ділимось головними інсайтами зустрічі експертів та представників банківського ринку.

Банки відновили ліміти за кредитними картками

Банки почали повертати на картки кредитні ліміти, які вони «порізали» на початку війни. «Кредитні картки – це наші топові продукти. Ще в травні ми поступово почали кредитувати населення. І на сьогодні ми відновили кредитування, – каже заступник голови правління ТАСКОМБАНКУ Артур Муравицький. – Зараз відкоригували продукти, враховуючи зміни на ринку».

За словами банкіра, зараз кредитування розвивається в двох напрямках. «Перший – відновлення за кредитними картками лімітів, які раніше були встановлені, але із врахуванням факторів початку воєнних дій – десь обмежені, зупинені. Ми зараз будемо більш активно відновлювати кредитні ліміти тим, хто успішно вийшов з кредитних канікул і далі має намір користуватися кредитними картками», – розповідає Артур Муравицький.

«Друга історія – це нові ліміти, які зараз погоджуються клієнтам. Вже з десяток банків активно беруть в цьому участь. Ми також погоджуємо нові ліміти. Поки що це ліміти до 10 тис. грн. Але ми будемо через місяць їх переглядати – сподіваюся, будемо підвищувати», – сподівається Артур Муравицький.

Середні ліміти за кредитними картками та кеш-кредитами поступово зростатимуть

Банкір підкреслив, що установи зараз пропонують клієнтам як цільові кредити, так і готівкові, а ситуація змінилася лише в розмірах кредитів і більш консервативних підходах банку до оцінки позичальника.

«Середні суми споживчих кредитів скоротилися з початком війни. Проте я сподіваюся, що до середини осені в масовому сегменті всі продукти будуть відновлені в повному обсязі. Якщо ми кажемо про картки, де в масовому сегменті середній ліміт на рівні 15-20 тис. грн, це вже практично відбувається зараз. Якщо кажемо про кеш-кредит – де середній ліміт на масовому сегменті для більшості населення на рівні 40-50 тис. грн, це також перспектива цього місяця. Основні гравці вже відновлюються, але переважна більшість кредитує діючих клієнтів. ТАСКОМБАНК наразі один з небагатьох хто надає готівкові кредити новим клієнтам», – зазначив Артур Муравицький.

До кінця 2022 року буде сформовано новий ринок заставного кредитування

«Ми очікуємо на поступове зростання заставного кредитування в четвертому кварталі – в першу чергу в державних банках, які й лідирували на цьому ринку. В авто та іпотеці основні гравці зараз активно будуть відновлювати програми іпотечного кредитування. Поступово будуть відновлюватися програми з партнерськими автосалонами, з продавцями нерухомості. До кінця року певний новий ринок буде сформований», – розповів Артур Муравицький.

За матеріалами Фінансового клубу

0 800 503 580Дзвінки в межах України безкоштовні